Egy igazán jó esküvő kritériumai, avagy mitől lesz jó egy esküvő? -egy cateringes szemével :)

Kedves házasulandó párok és jegyespárok és tervezgetők, ennek a rövid blognak a megírását régóta tervezem, amolyan GYIK –megválaszolására alkalmas rövid szösszenetként.

Lehet hogy nem mindenki fog a leírtakkal egyetérteni, de mégis Úgy érzem elég tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy őszintén és nyíltan írjak arról, hogy mivel jár a nagy nap szervezése…

Fontos megemlíteni már az elején ,hogy nincs univerzális recept..de ha mégis egyet meg kellene neveznem akkor a LEGFONTOSABB  az lenne hogy RÓLATOK szóljon ez a nap..Közhelynek hangzik? Lehet, de a tapasztalat mást mutat.

Sok esküvőt szerveztünk, és  ki merem jelenteni, hogy a legjobb, legszebb esküvők nem az esküvőszervező, nem a zenekar, nem a fotós, dekoratőr, sőt nem is az esküvői menü illetve catering miatt voltak tökéletesek.
Ezek mind nagyon fontosak ahhoz, hogy tökéletes és örökre emlékezetessé válhasson ez a nap.. DE –a pár hozzáállását semmi sem pótolhatja, és semmi sem fog olyan hangulatot csinálni egy esküvőn, mint amikor egy frissen házasodott pár a boldogságát „átragasztja” a többiekre.

Ezt mindekinek elmondom egy próbavacsora alkalmával:

Ti érezzétek, jól magatokat kérlek, ez a ti napotok, értetek van minden!
Ha feszülten szaladgáltok a vendégek között hogy ugye minden szép, ízlik a bor, elég meleg az étel, kényelmes a szék?” akkor az esküvői vacsorán ezt a feszült  ideges hangulatot fogja átvenni az este-és a vendégek is..

Láttuk ezt már elégszer, de szerencsére sokkal többször találkoztunk azzal, hogy a pár lazán kijelentette, hogy aki nem érzi, jól magát annak úgy kell  🙂 Ők felhőtlenül boldogan buliztak és a többieknek sem maradt más választásuk, mint hogy ennek az energiának a hatása alá kerüljenek..;)

Ez nem azt jelenti, hogy nem kell a vendégekkel törődni- sőt.. de nem akkor kell aggódni, hiszen több hónapnyi szervezés és előkészület után már minden összeállt, így hagyni kell a dolgokat történni, a profik a háttérben végzik a dolgukat amúgy is. Ezért vagyunk mi..

Így kérlek, Benneteket válasszátok azt a menüsort, svédasztalos összeállítást, ami a kedvetekre van. Nem kell mindenkit megkérdezni.

Volt olyan hogy 2 hónap alatt sem tudott dönteni a pár ,mert mindenkinek (de tényleg)volt egy kívánsága..

Nem lehet mind a 100-150 főnek tökéletesen megfelelni, de fontos a változatosság. Legyen a húsevőknek, vegetáriánusoknak, vegánoknak választék, akár ültetett vacsoránál, akár svédasztalnál.

Nem azon fog múlni, hogy az esküvői vacsora bélszín vagy borjúpofa, fogas vagy lazac, rizottó vagy gnocchi..Ha minden finom akkor mindenki elégedett lesz, sőt olyan ételeket is szívesen meg fognak a vendégek kóstolni, amiről nem is tudták, hogy szeretik J

Mi úgy dolgozunk, hogy megkérdezzük a párokat, hogy mit szeretnének, mennyi a személyenkénti Budget és aszerint állítunk össze az esküvői menüsort. Hogy ki milyen köretet, mártást kér egy adott étel mellé az részletkérdés, és nem fog az áron változtatni.

Amikor megkérdeznek hogy mennyibe kerül egy catering akkor azt szoktam válaszolni ez olyan mintha megkérdeznék az autókereskedöt hogy mennyibe kerül egy autó..-Suzuki vagy Mercedes tessék mondani? Mert nem mindegy…

Így tökéletes minőségű töltött csirkemellet, szűzpecsenyét, kacsamellet tudunk kedvező áron kínálni, de egy bio bélszínt, báránygerincet, tonhalsteaket tartalmazó menüsor ára egyértelműen magasabb lesz.

Így kérlek titeket, bármilyen kívánságotok kedvenc ételetek van  azt nyugodtan írjátok meg nekünk és mi teljesítjük ezeket a kívánságokat.

És itt elérkeztünk a személyzet kérdéséhez…

Igazán extrém és vicces elképzeléseket hallottunk már arról hogy hány felszolgáló kell egy rendezvényhez.

Egyébként ez egyszerűen kiszámolható: Egy 5 fogásos ültetett  esküvői vacsorához borszervízzel tanácsos 10 főre 1 felszolgálót számolni ahhoz, hogy tökéletes kiszolgálást nyújthassunk. Több ügyfelünk ragaszkodott ehhez a felálláshoz mivel ők tudták, hogy mindenkinek csak két keze és két lába van. 

A gyakorlat azt mutatja, hogy mindenki a személyzeten próbál spórolni, és mi megértjük ezt-de nem értünk vele egyet.

De mivel minden kívánságot teljesítünk, és kompromisszumokra hajlandóak vagyunk ezért a gyakorlatban 7 illetve 6 (büfénél) felszolgáló dolgozik egy 100 fős rendezvényen. Ez kevés, de még éppen elég hogy a vendégek tökéletes kiszolgálást kapjanak, bár a személyzet egy másodpercre sem tud megállni hajnalig.

Ezért el kell mondanom, hogy 100 főnél 2 felszolgáló nem elég egy állófogadás lebonyolításához finger fooddal.

Semmilyen érdekünk nem fűződik a plusz személyzethez azon kívűl, hogy tökéletes esküvőt akarunk Nektek.
Így kérlek, benneteket bízzatok abban, hogy segíteni szeretnénk egy csodálatos nap lebonyolításában.

Lesz catering cég, aki kevesebb fővel és olcsó személyzettel is el fogja vállalni az esküvői vacsora megbízást, de nem fog benneteket vígasztalni az, ha 30-40 év múlva a kandalló előtt ülve előkerülnek az esküvői fotók, és még akkor is előjönnek a rossz emlékek arról, hogy a vendégeknek várniuk kellett -rosszabb esetben innen onnan összeverbuvált felszolgálók az épület mögött dohányoztak és nem végezték a feladatukat.

Nem hiszem hogy onnan nézve vígasztalna bárkit is hogy de bezzeg megspórolta pl. egy mosógép árát..

Így törekedjetek arra, hogy ne ezen múljon az esküvő sikere.

Meg kell említenem azt, hogy fontos olyan szakembereket megbízni, akik értik a dolgukat. Értem ezt catering cégre, esküvőszervezőre, fotósra stb..

Nem ritka hogy a megbízott „profi” olyan szinten stresszel be a feladattól hogy a menyasszonyt és vőlegényt is kikészíti az állandó fontoskodással, telefonhívásokkal, így mire eljön az esküvő napja már a pár is csak azt kívánja, hogy csak legyenek túl az egészen.

Ha ez megtörténne, akkor inkább válasszatok gyorsan más szolgáltatót.
Aki ért ehhez a szakmához az nyugalmat fog árasztani magából és nem fog cigánykereket hányni a feszültségtől, ha egy megoldandó feladatba ütközik.

Ezért előtte tájékozódjatok ismerősöktől, internetről hogy ki is az, akire bízzátok a nap sikerét.

Folyt köv….:)

Hozzászólások lezárva.